Християнски символи


 1. Боянската църква – национален музей под защитата на ЮНЕСКО. Църквата се състои от 3 части, умело и майсторски свързани една с друга. Стенописите на Боянската църква са от 11-ти, 13-ти и 14-15-ти в., като с изключителна стойност са тези от 1259 г. Особено ценни са портретите на Константин –Асен (1257-1277) и царица Ирина, както и портретите на севастократор Калоян и жена му Десислава. (заедно с Драгалевския манастир е считана за предвестник на Ренесанса в Европа).
 2. Рилски манастир – той е най-монументалният и величествен паметник на българската архитектура и изкуство. Има Художествена галерия, представяща творби, свързани с манастира; Етнографска изложба. В околностите са манастирската гробищна  църква костница, постница „Св. Лука”с училището на Неофит Рилски, гробът на Св. Иван Рилски и др. Манастирът е под закрилата на ЮНЕСКО.
 3. Драгалевски и Кремиковски манастири – Драгалевски манастир – Важно просветно и книжовно средище през 15-17-ти век и център на национално освободителните борби в Софийско. Запазени са манастирска църква, ктиторски портрети, стенописи от 15 -17-ти в., старинни икони от 17-19- ти в. Кремиковски манастир – Важно книжовно средище през 17-18-ти век. Запазена е старата манастирска църква с изключително ценни стенописи от 15-ти в., от 17-ти и 18-ти в. Паметник на Димитър Стефанов, вторият знаменосец на Ботевата чета.
 4. Черепишки манастир и Седемте престола – Черепишки манастир – голямо просветно и книжовно средище с библиотека и ценни ръкописи от 16 -19-ти  в. Запазена е манастирската църква със стенописи и икони от 19-ти век., иконостас с ценна дърворезба. „Седемте престола“ – манастирът е по-известен с нехрамовото си име заради своята уникална черква, изградена през 1815 г. В черквата има седем престола(параклиси), архитектура, която  не се среща никъде другаде сред българските християнски култови сгради. Запазени са големи иконостасни икони, манастирско клепало с инициали на Св. Софроний Врачански, дървен полилей от 1815 г., ценни дърворезби от началото на 19-ти  в.
 5. Троянски манастир – манастирската църква от 1835 г. е ценна в архитектурно отношение. Стенописите, изписани от Захарий Зограф, са забележителни творения на българското изобразително изкуство. Ценни са и иконостасните икони на Димитър Зограф, както и изключителният с дърворезбите си иконостас на майстори от Тревненската школа.
 6. Дряновски манастир и Соколски манастир – Дряновски манастир – основан по времето на Второто българско царство в чест на победата на въстанието на Петър и Асен.През втората половина на 19-ти в. Дряновският манастир представлява една от най-големите и добре устроени обители в Търново, религиозно и културно средище на българите от околностите. През Априлското въстание (1876) тук  води героична битка четата на Бачо Киро, поп Харитон и Петър Пармаков. Паметник костница на героите (1897) и музейна сбирка. Соколски манастир – запазена е голямата манастирска църква, постороена през 1834 г.със стенописи от 1862 г.; каменната чешма с 8 чучура (1865), изградена от майстор Никола Фичев. Манастирът разполага с музейна сбирка от икони, музейни кътове на Васил Левски и Цанко Дюстабанов.
 7. Бачковски манастир – втори по големина и значение български манастир след Рилския, основан през 1083 г.; манастирът е мястото , където е бил заточен патриарх Евтимий, и мястото, където се пази чудотворната икона на Богородица; църквата „Св. Архангели” е изографисана със стенописи от Захари Зограф; музей със забележителни реликви; трапезария с уникални стенописи.
 8. Кръстова гора – манастир „Света троица“; през 1936 година на Кръстов връх, където още през 11-ти век е бил издигнат Троицкият манастир, е поставен метален кръст в знак на това, че там има частица от Кръста Господен.  През 1956 г.е построен  параклисът “Св. Троица” върху част от запазените основи на старата манастирска църква. През 90-те години в средата на комплекса е построен храмът “Покров на Пресвета Богородица”. От двете страни на пътечката зад храма, която води до кръста, са разположени параклисите на 12-те апостоли.
 9. Клисурски манастир – основан през 12-14-ти в., запазена е манастирската църква, строена от копривщенски майстори през 1867 г.
 10. Преображенски манастир –  основан през 14-ти в. с подкрепата на цар Иван Александър, голяма част от строителството на църквата извършва Никола Фичев, а Захарий Зограф изписва стенописите – „Колелото на живота” и „Страшният съд”. Музейна сбирка от ръкописи, икони и др.
 11. Чипровски манастир – основан през 15-16-ти в., запазена е манастирската  църква от 1829 г. с ценни дърворезби и икони; манастирска кула, съхраняваща кости на загиналите в Чипровското въстание ( 1688 г. ) с паметна плоча. Иконостасът на църквата е истинско творение на  българския възрожденски дух на Самоковската и Дебърската школа. През 2000 г. в аязмото на близкия Клисурския манастир е открита т.нар. “жива вода”, която идва от връх Тодорини кукли. Живата вода е изворна, с ниско съдържание на минерали и се смята за лековита.
 12. Земенски манастир – изключителен паметник на българската архитектура от Средните векове. Църквата е от 11-ти  в. , а стенописите – от 14-ти в. – уникални произведения на изобразителното изкуство с високи художествени достойнства в историко-етнографско отношение.
 13. Роженски манастир – основан през 12-ти в. , духовно и книжовно средище, запазени са манастирската църква от 16-ти в. с много ценни стенописи и икони, иконостаси, стъклописи и др. Исторически музей, скривалище на Яне Сандански, гробът на Яне Сандански ( в околностите ).
 14. Рупите  – Прирорден резерват на 10 км. североизточно от Петрич. В местността има множество топли, димящи минерални извори в подножието на загасналия вулкан Кожух. Мястото е свързано и с последните години от живота на българската пророчица Ванга. За нея напомнят къщата и църквата „ Света Петка”, издигната по нейна инициатива и с нейни средства.